Стопкадър Нова нюзКултуртрегери коментира темата с патриотизма в днешни дни. Често

...
Стопкадър Нова нюзКултуртрегери коментира темата с патриотизма в днешни дни. Често
Коментари Харесай

Режисьор: Хората пият 100 години едно и също вино, ние си сменяме националния празник като носна кърпичка

Стопкадър Нова нюз

Културтрегери разяснява тематиката с патриотизма в днешни дни. 

Често определян като най-високата човешка добродетел, патриотизмът постоянно е пораждал разпалени полемики в обществото. Потвърждава го и Христо Димитров – основател и продуцент на фолклорен отбор „ Българе ”. 

“Да обичаш рода си, това е патриотизма ”, сподели Димитров. Той не приема някой да парадира с възгласи, че е родолюбец и обича България. „ А какво обичаш на България – асфалта, дърветата ли обичаш? Ти може да си обичаш асфалта, но доста огромна изгода от тая работа няма ”, разясни той по Нова нюз.

„ Да си родолюбец значи да обичаш българите, да обичаш народа си. Аз да обичам теб, ти да обичаш мен, да си оказваме помощ, да се разбираме, да обичаш съседа си. В тези неща, които се случват в последно време – това нещо не е обич. Ако ти изпитваш обич, истинска обич тогава няма да правиш по този начин, че да се разделят хората ”, счита основателят на отбор „ Българе ”. 

Любовта и патриотизмът са неразривно свързани и съгласно режисьора Адела Пеева. По думите ѝ, актуалните прояви на родолюбие са в следствие по-скоро на желанието за пищност. 

„ Аз мисля, че ние сега живеем във времето на доста едностранчив национализъм, защото патриотизмът не се показва и не се състои единствено в развяване на флагове на високи пилони или 300-метрови флагове. Патриотизмът е в действителност, че би трябвало да желаеме нашата страна да е колкото се може по-силна, правова, колкото се може по-добре да живеем. Това, за мен, е патриотизмът ”, сподели Адела Пеева. 

Според нея има граница и при познаването на историята и традициите. „ Разбира се, че е значимо, но отново, отново прекален светец и Богу не е мил. Не би трябвало да се прекалява, защото, пак дублирам, не би трябвало да се не помнят и другите стойности и полезности човешки, които ни вършат хора. Всичко би трябвало да е умерено ”, прикани тя.

„ Това, че не носиш носия и не се хвърляш в студената вода не значи, че не обичаш страната си, нали? Пак мисля, че сме малко прекалили, да не кажа доста ”, добави тя. 

Според нея има търговия с патриотизма – той е станал разменна монета. „ Традицията ти е коренът. Не може да забравиш корена си, защото няма по какъв начин да имаш бъдеще, това е основата, основата на постройката. Може да не го осъзнаваш – просто ще се чудиш за какво не ти върви, ще се чудиш за какво не успяваш да спечелиш пари, ще се чудиш за какво в живота си трагичен и всичко ти е изкривено и няма да схванеш, че всичко идва от това, че си отрязал корена. Може в никакъв случай да не го схванеш. Никога това нещо не трябва да се прави ”, сподели Пеева.

Още на времето питах Божидар Димитров по тоя въпрос. Той беше един от огромните. Вика: „ Как бе, трети март, бе! Трети март е датата! Без трети март няма никакви други дати! ”  

Тя е безапелационна, че в случай че се прави едно нещо, независимо дали е полемика, дали е предложение, каквото и да е, и в случай че резултатът е разделяне на нацията – това нещо не е положително. 

„ Моята баба споделяше: „ Всичко Мара втасала ”, та би трябвало в този момент и да си сменяме и националния празник. Аз мисля, че нито е време, нито е най-важното, нито нещо ще реализираме с това ”, съобщи Пеева.

„ Хората пият 100 години едно и също вино, ние си сменяме националния празник като носна кърпичка ”, сподели режисьорката.

Не мисля, че има каквато и да е била причина да се трансформира националният празник, но второто нещо, ако това  ще разделя нацията – това нещо не е положително. Дори и единствено като полемика. 

Документалистът Адела Пеева откроява различен проблем – прекомерно тънката граница сред национализъм и шовинизъм, която за доста хора от дълго време към този момент е прекрачена. В своя филм „ Да живее България ” тя наблюдава крайните прояви на младежите, скрити зад маската на словесното родолюбие. 

„ Знаете ли, ние документалистите имаме това свойство, не всички, но да предусещаме, показваме нещо, което де факто още е в зародиш и обществото не е наясно. Едно от нещата е този шовинизъм, който пораства и ние си приказваме за национализъм, развяваме флагове, а изпод покълват други неща.  България има проблем със личната си еднаквост. И аз имам проблем като българка. Този проблем се дължи на това, че сме най-бедната страна, може би, в Европейски Съюз, на това, че имаме комплекси за непълноценност, на това, че не можем да си оправим историята със съседите ”, сподели Пеева.

Въпреки проблемите, обаче, Христо Димитров счита, че страната ни е измежду последните очаквания на Европа за по-добро и отговорно европейско общество. „ Ние сме вярата на Европа, а за какво не - и на света, да устои на това нещо, което идва. Сега към този момент мисля, че няма никакви подозрения по този въпрос. България, Унгария и някой други страни са тези, които са последните замъци, които държат да не се разпадне това човечество, защото там, накъдето е тръгнало върви надолу, ей така (показва). Вървим към края и никой по никакъв метод не може да се опълчи, освен ние – като една китайска стена да застанем и да я хванем тая Европа и да я държим да не се срине тотално, защото натам отиват нещата ”, сподели Димитров.

Създателят на отбор " Българе " има вяра, че когато един народ е образован за традициите си, тогава той ще успее да надмогне всяко предизвикателство. Вероятно това е и повода той за поредна година да е измежду главните уредници на фолклорния фестивал в Жеравна, чието следващо издание следва напълно скоро. Че просветата е значима счита и Адела Пеева.

„ Просветеният народ не ненавижда, не ненавижда съседите си, не вреди на съседите си. Колкото по-сме просветени, толкова повече желаеме да обменяме мисли с хората, толкова повече желаеме да дружим. Пак стигаме до образованието и до просветата. Мисля, че ние тънем, започваме да тънем в една тъма и се въртим към личната си опашка ”, сподели тя. 

Отворете си очите, ушите, сетивата за това, че на първо място българинът е човек и ние сме известни с нашата човещина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР